Belvárosi botanikus

Belvárosi botanikus

Tölgyfák alatt verset írni veszélyes!

János is így kezdte, és tessék, mi lett a vége!

2017. február 22. - cbbeata

 

Ugye ott van a Rákóczi-tölgy, a Petőfi-tölgy meg az ország legöregebb fája, ami szintén tölgy – a legismertebbeket megillető dicsőség és az ezzel járó uborkaszezonbeli médiafelhajtás azonban kétségkívül Arany János tölgyeié, amelyeket, vélhetően jobb ötlet híján, a költő verseiben is megörökített, és amelyek alatt üldögélve írta a híres-hírhedt Őszikék-ciklust. Sokan ismerik, egyesek rajongva szeretik ezeket az irodalmárok által zseniálisnak, korukat megelőzően modernnek kikiáltott műveket. A XXI. századi internetes életvezetési tanácsadók azonban másként látják ezeket a verseket – persze nyilvánvaló, hogy ők sokkal jobban is értenek hozzá. Ha az ő tanításaikat követve sétálunk végig sorsunk és életünk rögös és göröngyös útján és ösvényén, azonnal átláthatjuk, hogy ezek az alkotások iskolapéldaként mutatják be: ha valaki saját magát forgatja be a melankólia-spirálba, az semmi jóra nem vezethet. Szerencsére korunk egyik ikonikus facebookbölcse vállalta, hogy segít a tévelygő költőnek rátalálni a boldogság útjára.

 „Embertársaik lelki egészségéért aggódó kedves Olvasóim ajánlották figyelmembe egy feltörekvő fiatalember műveit. A szomorkás verseket olvasva együttérzően, hosszan bólogattam, és csak arra tudtam gondolni: valamikor én is így kezdtem. A költő – nevezzük Jánosnak, ha már így hívják, – láthatóan eltévedt a Nagy Úton, és nincs tisztában azzal, mi a Dolgok jelentősége. Elégedetlen munkahelyi eredményeivel, régi sérelmeket emleget, vélt veszteségeken rágódik, és ami a legrosszabb, a pozitív gondolkodás és a boldogság bevonzásának törvényeit teljesen semmibe véve lehangoló dolgokat irkál. Sajnos nem egyedi jelenség ez, nap mint nap olvasok én is hasonló önfeladó, önsajnálgató versikéket. Az ilyen teszetosza energiavámpírok alá sokan még adják is a lovat azzal, hogy dicsérgetik őket, lám, Jánost is országos költővé kiáltották ki – de azért ő is érzi, hogy valami nincs rendben: nem igazán illik bele self-brand építgetős, csak-rajtad-múlik-os, képes-vagy-rás, te-vagy-a-legjobbos, önbizalomtól és életigenléstől duzzadó, pirospozsgás világunkba.

Kedves János, ne aggódj, nem vagy egyedül a problémáddal! Mások is gyakran érzik úgy, hogy érdemtelenül tartják őket az ország legjobb költőjének. Szerencsére nincs olyan probléma, amit egy Napi Bölcs Idézettel meg ne lehetne oldani! A titok a megfelelő szemszögből nézés. Például miért keseregsz azon, hogy te mindig csak gyalog jártál, más meg buszon? Te az önzetlen, környezettudatos magatartást képviseled, légy rá büszke! Nem fejezted be néhány művedet? Miért is tetted volna, ha egyszer azt érezted, hogy ez már nem te vagy, és inkább új területen próbálnád ki magadat? Beiktattál egy gap year-t és elmentél a távol-keleti Nagykőrösre önkéntes tanárnak, de ott sem érezted jól magad? Ez bizony kiégés lesz, ilyenkor célszerű felkeresni egy coachot. Kapcsold ki a laptopod, nyomd ki a telefont, felejtsd el a határidőket! Hogy könnyebben menjen, letölthetsz néhány hasznos appot, amelyek segítségével odafigyelhetsz például arra, hogy helyesen veszed-e a levegőt, vagy egy olyat, ami jutalompontokat dob minden pozitív megjegyzés vagy optimista mosoly után. Hidd el, ennyi neked is jár! Te is megérdemled! Neked is sikerülhet!

Fiatal korodban ügyetlennek, fizikai munkára alkalmatlannak tartottak, és azóta is úgy érzed, kevés vagy a marokszedéshez? De miért foglalkoznál mások véleményével, amikor számodra a Te céljaid kövezik ki a Te utadat? Gondolj erre, és merj nagyobbat lépni! Ha azóta is úgy érzed, a kévekötésben találtad volna meg igazi önmagad, sosem késő váltani! Ha bizonytalan vagy, gondolj bátran a 10000 órás elvre: nincs olyan mesterség, amelyet el ne lehetne sajátítani, ha ennyi időn keresztül gyakorlod! Ha pár év alatt cukrász, asztalos, légtornász vagy paleontológus lehet bárkiből, akkor a mezei munkási végzettség sem elérhetetlen álom! Hidd el, ennyi neked is jár! Te is megérdemled! Neked is sikerülhet!

Harminc éve meghalt a csatamezőn a legjobb barátod? Biztos megvolt rá az oka! Ő ezt az utat választotta, és neked el kell fogadnod ezt a döntését. Ha igazán jó barát vagy, ebben a megváltozott élethelyzetben is támogatni fogod! Engedd el a saját öncélú negatív gondolataidat, és emelkedj ki megújult lélekkel a hullámvölgyből! Hidd el, ennyi neked is jár! Te is megérdemled! Neked is sikerülhet!

Ha még ezek után is makacsul ragaszkodsz a fákhoz, akkor se ragadj le a tölgyeknél, hanem nyiss valami új felé: készíts mentorfát a szobád falára, ez biztos fantasztikus hatással lesz a mentális fejlődésedre! Vágd ki a kedvenc magazinodból a képét azoknak az embereknek, akikre felnézel, és ragaszd ki az ágyad fölé – nem is tudom, neked kik ezek, Horatius, Ovidius meg ilyenek, nem? – és beszélgess velük. Mondd el nekik a problémáidat, és érezni fogod a válaszukat. Ha pedig megint rád törne a melankólia szeretteid halála miatt, tedd csak fel bátran a kérdést: „Te mit tennél a helyemben, Hamlet?” Hidd el, ennyi neked is jár! Te is megérdemled! Neked is sikerülhet!”

 

Na aki ezek után se boldog, az most már csak magára vessen! Úgyhogy vakarodjon minden nyafogó kifele a tölgyek alól, és kapja végre össze magát! Mi pedig jegyezzük meg jól: élni kell az életet, nem írni róla, pláne nem olvasni! Olvasni csak pármondatos megmondomatutit okosságokat szabad. Sőt, azokat egyenesen kötelező.

 

A tölgyfák sajnos nem csupán a mit se sejtő költőkre jelentnek veszélyt. A látszólag békés faóriások bizony egyéb sundaságokra is képesek, és számos sötét titkot rejtegetnek. A jövő héten mégis szembenézünk velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://belvarosibotanikus.blog.hu/api/trackback/id/tr8312118747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása